Kaffeeklatsch

...

In Nederland en België moeten we nog even geduld hebben voor het langverwachte laatste deel van de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel; de publicatiedatum van De spiegel & het licht staat op 30 april.

Maar om onze lezers alvast een voorproefje te geven, lezen we vanaf vandaag elke dag een fragment voor uit de Nederlandse vertaling van De spiegel & het licht. Op een vast tijdstip plaatsen we het nieuwe fragment op Soundcloud, dus volg ons om geen aflevering te missen, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of houd onze socials in de gaten.

We hebben vanmiddag om 17.00 uur het eerste fragment live gezet! Beluister het hier:

...
Nelleke

Erik Hoekstra van boekhandel Broekhuis wees ons op een strip van Tom Gauld van The New York Times over het verschijnen van het laatste boek van Hilary Mantel. 

Het is overigens niet de eerste strip van Tom Gauld over Mantel & Cromwell, hierbij nog drie ‘Hilarysche’ Mantel-strips:

Credits: The New York Times en Tom Gauld

...
Nelleke
...

Op 30 april verschijnt De spiegel & het licht, het laatste deel van de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel. Acht jaar heeft ze geschreven aan dit slotstuk, waarvan ze zegt dat het de grootste uitdaging van haar schrijvende leven is geworden, maar ook de meest dankbare.

In onze laatste nieuwsbrief lees je de eerste lovende recensies en de brief die Hilary Mantel speciaal aan de Nederlandse en Vlaamse lezers heeft geschreven.

...
Carla

**** Inventaris van enkele verliezen – De Standaard

Donderdag 20 februari verschijnt het nieuwste boek van Judith Schalansky Inventaris van enkele verliezen. Ook al is het thema van het boek verliezen, de eerste winst is al binnen!

De Standaard bespreekt het als boek van de week en waardeert het met maar liefst vier sterren! Dat belooft veel goeds…

Judith Schalansky Inventaris van enkele verliezen Cover

...
Nelleke
...

Vind maar eens een dozijn eieren in Leningrad in 1942. Lev en Kolja gaan op zoek. Wat volgt is een tocht vol avontuur en een echte vriendschap.

Kom maar eens in contact met David Benioff (jawel, die van Game of Thrones) in 2020. Wie ons daarbij helpt krijgt een dozijn eieren prachtig boek en onze eeuwige dank.  En een uitnodiging voor een ontmoeting met Benioff zelf natuurlijk, als we hem naar Nederland kunnen krijgen.

We zijn benieuwd

...
Carla
...

Wij zijn al aan het aftellen: nog een paar maanden wachten en dan verschijnt De spiegel & het licht, het langverwachte slotdeel van de trilogie over leven en werk van Thomas Cromwell. In Engeland verschijnt The mirror & the light in maart en daar begint de spanning al behoorlijk op te lopen.. Lees het interview met Hilary Mantel in The Guardian. 

...
Nelleke
...

In Engeland is Hilary Mantels Wolf Hall verkozen tot favoriete historische roman. De Walter Scott Prize for Historical Fiction 2020 gaat, evenals in 2009, naar dit eerste deel van Mantels trilogie over het leven van Thomas Cromwell. Lees het artikel

...
Nelleke
...
Uit Barack Obama's tweet

Wij zijn niet de enige fans van Hilary Mantel: voormalig president van de VS Barack Obama twitterde eind vorige maand zijn lijstje favoriete boeken van 2019. Op de lijst staat ook Hilary Mantels Wolf Hall!

Meer klatsch
...
Nelleke

Recensent Istvan Kops sprak voor de Boekenkrant met Nino Haratischwili. In het interview vertelt zij over haar aanpak bij het schrijven en over thema's die in De kat en de generaal aan bod komen: 'Migratie is een onderwerp dat me altijd aan het hart is gegaan, aangezien ik zelf ook van het ene land naar het andere ben verhuisd.' Lees het interview.  

...
Nelleke

De brochure van onze voorjaarsaanbieding 2020 is verschenen! Benieuwd welke titels er de komende maanden aankomen? Download onze brochure.
 
Wil je onze brochure graag op papier ontvangen? Mail naar: carladejong@meridiaanuitgevers.com

...
Carla

Onze voorjaarsaanbieding 2020 is er! Begin volgend jaar verschijnt onder andere De spiegel & het licht van Hilary Mantel, het langverwachte slot van de trilogie over Thomas Cromwell. Ook Judith Schalansky's Inventaris van enkele verliezen komt uit, en Stad der dieven, van Game of Thrones-regisseur en auteur David Benioff. Benieuwd geworden? Bekijk onze brochure.

...
Carla
...

Voor de fans van Game of Thrones is er goed nieuws: in januari 2020 komt bij ons een nieuwe editie uit van Stad der dieven, roman van Game of Thrones-regisseur David Benioff. 'Game of Thrones-fans hoeven na het stoppen van de serie eerder dit jaar dus niet in een diep gat te vallen', schrijft het Parool afgelopen week. 

...
Carla

In The Guardian stond afgelopen week een mooi artikel over De kat en de generaal. In het interview vertelt Nino Haratischwili onder meer over het schrijven over Georgië: “Maybe I didn’t want to open the door, because somehow I knew that when I opened it once, I would be blown away.” Lees het volledige artikel

...
Nelleke

In Humo besprak recensente Margot Kennis onlangs De kat en de generaal. 'Nino Haratischwili's poging om het veelkoppige monster dat Sovjet-Unie heet (en zijn pootafdrukken op het heden) te vatten, blijft wel een krachttoer. Misschien omdat ze daarbij eindelijk een stem geeft aan de miljoenen mensen ‘die de pech hadden dat monster voor hun neus te hebben', schrijft Kennis onder meer. Lees de recensie

...
Carla
...
© Sebastian Wentzel

Nino Haratischwili heeft vorige week in Stuttgart de Schiller Gedächtnispreis in ontvangst genomen voor haar gehele oeuvre. De prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in Duitsland. Eerdere winnaars zijn onder meer Max Frisch, Christa Wolf en Friedrich Dürrenmatt. Volgens de jury is Nino Haratischwili's literaire werk 'veelzijdig en van een hoge esthetische en taalkundige kwaliteit'. Lees het artikel en bekijk de foto's van de prijsuitreiking. 

...
Nelleke

Opnieuw twee interviews met Nino Haratischwili in de pers afgelopen weekend: Sterre Lindhout sprak met haar voor de Volkskrant en Marjolijn de Cocq interviewde haar voor Het Parool. Beide interviews verschenen op 9 november, op een van de laatste dagen van Nino Haratischwili's zeer succesvolle bezoek aan België en Nederland. 

...
Carla

In het Haarlems Dagblad, de IJmuider Courant, het Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en het Noordhollands Dagblad van 5 november krijgt De kat en de generaal 5 sterren in een recensie van Sonja de Jong: 'Net als bij de Russische grootheden is ook bij Haratischwili’s werk die breed uitwaaierende vertelkunst alleen maar een pre. Van de eerste tot de laatste, 673e bladzijde, sleept zij haar lezers mee in een dramatische geschiedenis tegen de achtergrond van de perestrojka en de twee daaropvolgende Tjetsjeense oorlogen.'

...
Carla

Veel aandacht in de pers de afgelopen week voor De kat en de generaal van Nino Haratischwili. Een mooie recensie op bol.com en op 25 oktober een recensie van Hans Hovens in het Nederlands Dagblad: ‘De roman is prachtig vertaald en het verhaal loopt lekker.’ In Dagblad De Limburger is De kat en de generaal boek van de maand en krijgt 5 sterren. Tot slot een recensie in De Standaard: ‘Meteen kluistert Haratischwili je vast. In kleurrijke details brengt ze een nauwelijks bekende wereld tot leven en daarbinnen schetst ze terloops de historische wortels van het conflict’, aldus recensente Karen Billiet.

...
Nelleke

Op 14 november ontvangt Nino Haratischwili in Stuttgart de ‘Schiller Gedächtnispreis’, een van de belangrijkste literaire prijzen in Duitsland. Auteurs die haar voorgingen zijn onder meer Christa Wolf, Friedrich Dürrenmatt en Peter Handke. ‘Nino Haratischwilis Werk ist facettenreich und von einer hohen ästhetischen und sprachlichen Qualität’, schrijft de jury. Aan de prijs is een bedrag van €25.000 verbonden. Lees het artikel in de Stuttgarter Zeitung.

...
Nelleke

Eén van de boekhandels waar Nino Haratischwili langsgaat tijdens haar toer begin november, is boekhandel Praamstra in Deventer. Dagblad De Stentor sprak een enthousiaste Chrisjan van Marissing over het naderende bezoek en Haratischwili's nieuwe roman: 'Het is absoluut een heel goed boek. Het is in stijl en in de kracht van het verhaal ook zeer herkenbaar voor de lezers van Het Achtste Leven'. Lees het artikel.

...
Carla

Van 3 tot 11 november brengt Nino Haratischwili een bezoek aan Nederland en België. Ze is onder meer aanwezig bij de Antwerpse boekenbeurs, bezoekt boekhandels en leesclubs en is te gast bij literair festival 'Het grote gebeuren' in Groningen. Wil je Nino ontmoeten, bekijk haar toerschema hieronder. 

Meer klatsch
...
Carla

De kat en de generaal is een rijke roman die uitnodigt tot een diepe onderdompeling in – en wellicht meer begrip van – de recente geschiedenis van Tsjetsjenië’, aldus recensente Irene Start deze week in Elsevier Weekblad. Lees haar volledige artikel hieronder. 

Meer klatsch
...
Nelleke

‘De kat en de generaal is een wervelende roman over schuld en boete, en over de (on)mogelijkheid af te rekenen met misdaden uit het verleden’ schrijft Hester den Boer op 5 oktober voor VPRO-boeken. Lees haar volledige recensie in de VPRO-gids.

...
Nelleke

Jerker Spits in Trouw van zaterdag 28 september: 'Net als in Het achtste leven slaagt Haratischwili erin de politieke geschiedenis van een land met dat van haar personages te verbinden.' Lees de recensie in de Cultuur & Media Katern.  

...
Nelleke

Nog krap twee weken en de Frankfurter Buchmesse begint. Dat betekent de turbo erop om de voorjaarsaanbieding 2020 al zo ver mogelijk af te hebben voor vertrek. En die wordt echt ook weer zó mooi...

...
Carla

Inmiddels is het eerste interview met Nino Haratischwili verschenen: Karolien Berkvens van Vrij Nederland interviewde Haratischwili over de Tsjetsjeense Oorlogen, het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het laboratorium waarin ze deze gebeurtenissen tot een roman smeedde. Je kunt het interview hier lezen.

...
Nelleke

Afgelopen zaterdag plaatste The Guardian hun top 100 van beste boeken van de 21e eeuw. Op nummer 1 van deze prestigieuze lijst staat Hilary Mantels Wolf Hall. Ook het interview met Mantel is zeer de moeite waard om te lezen. Vertaalster Ine Willems maakte een prachtige Nederlandse vertaling van dit boek. Op naar de boekhandel dus! 

...
Carla

Tussen de bedrijven door ontvangt Nino op 14 november 2019 in Stuttgart haar zoveelste prijs, de ‘Schiller Gedächtnispreis’. 

Eind november vliegt ze naar Engeland voor promotie van de Engelse editie. Een profiel van haar in The Guardian is in de maak, we waarschuwen zodra we hem hebben!

...
Nelleke
...

Wist je dat we in het geografische midden van Nederland kantoor houden? Onze uitgeverij ligt op een steenworp afstand van station Amersfoort en er is een ruime parkeerplaats voor als je toch die auto niet uit wilt.

...
Nelleke

Een veiliger oord van Hilary Mantel zou verplichte kost moeten zijn op de bovenbouw van middelbare scholen. Beeldender en inzichtelijker kan geschiedenis niet gemaakt worden. Pas na lezing van dat boek begon ik een notie te krijgen van hoe belangrijk die revolutie is geweest. 

...
Nelleke
...

In Nederland en België moeten we nog even geduld hebben voor het langverwachte laatste deel van de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel; de publicatiedatum van De spiegel & het licht staat op 30 april.

Maar om onze lezers alvast een voorproefje te geven, lezen we vanaf vandaag elke dag een fragment voor uit de Nederlandse vertaling van De spiegel & het licht. Op een vast tijdstip plaatsen we het nieuwe fragment op Soundcloud, dus volg ons om geen aflevering te missen, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of houd onze socials in de gaten.

We hebben vanmiddag om 17.00 uur het eerste fragment live gezet! Beluister het hier:

...
Nelleke

Erik Hoekstra van boekhandel Broekhuis wees ons op een strip van Tom Gauld van The New York Times over het verschijnen van het laatste boek van Hilary Mantel. 

Het is overigens niet de eerste strip van Tom Gauld over Mantel & Cromwell, hierbij nog drie ‘Hilarysche’ Mantel-strips:

Credits: The New York Times en Tom Gauld

...
Nelleke
...

Op 30 april verschijnt De spiegel & het licht, het laatste deel van de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel. Acht jaar heeft ze geschreven aan dit slotstuk, waarvan ze zegt dat het de grootste uitdaging van haar schrijvende leven is geworden, maar ook de meest dankbare.

In onze laatste nieuwsbrief lees je de eerste lovende recensies en de brief die Hilary Mantel speciaal aan de Nederlandse en Vlaamse lezers heeft geschreven.

...
Carla

**** Inventaris van enkele verliezen – De Standaard

Donderdag 20 februari verschijnt het nieuwste boek van Judith Schalansky Inventaris van enkele verliezen. Ook al is het thema van het boek verliezen, de eerste winst is al binnen!

De Standaard bespreekt het als boek van de week en waardeert het met maar liefst vier sterren! Dat belooft veel goeds…

Judith Schalansky Inventaris van enkele verliezen Cover

...
Nelleke
...

Vind maar eens een dozijn eieren in Leningrad in 1942. Lev en Kolja gaan op zoek. Wat volgt is een tocht vol avontuur en een echte vriendschap.

Kom maar eens in contact met David Benioff (jawel, die van Game of Thrones) in 2020. Wie ons daarbij helpt krijgt een dozijn eieren prachtig boek en onze eeuwige dank.  En een uitnodiging voor een ontmoeting met Benioff zelf natuurlijk, als we hem naar Nederland kunnen krijgen.

We zijn benieuwd

...
Carla
...

Wij zijn al aan het aftellen: nog een paar maanden wachten en dan verschijnt De spiegel & het licht, het langverwachte slotdeel van de trilogie over leven en werk van Thomas Cromwell. In Engeland verschijnt The mirror & the light in maart en daar begint de spanning al behoorlijk op te lopen.. Lees het interview met Hilary Mantel in The Guardian. 

...
Nelleke
...

In Engeland is Hilary Mantels Wolf Hall verkozen tot favoriete historische roman. De Walter Scott Prize for Historical Fiction 2020 gaat, evenals in 2009, naar dit eerste deel van Mantels trilogie over het leven van Thomas Cromwell. Lees het artikel

...
Nelleke
...
Uit Barack Obama's tweet

Wij zijn niet de enige fans van Hilary Mantel: voormalig president van de VS Barack Obama twitterde eind vorige maand zijn lijstje favoriete boeken van 2019. Op de lijst staat ook Hilary Mantels Wolf Hall!

Meer klatsch
...
Nelleke

Recensent Istvan Kops sprak voor de Boekenkrant met Nino Haratischwili. In het interview vertelt zij over haar aanpak bij het schrijven en over thema's die in De kat en de generaal aan bod komen: 'Migratie is een onderwerp dat me altijd aan het hart is gegaan, aangezien ik zelf ook van het ene land naar het andere ben verhuisd.' Lees het interview.  

...
Nelleke

De brochure van onze voorjaarsaanbieding 2020 is verschenen! Benieuwd welke titels er de komende maanden aankomen? Download onze brochure.
 
Wil je onze brochure graag op papier ontvangen? Mail naar: carladejong@meridiaanuitgevers.com

...
Carla

Onze voorjaarsaanbieding 2020 is er! Begin volgend jaar verschijnt onder andere De spiegel & het licht van Hilary Mantel, het langverwachte slot van de trilogie over Thomas Cromwell. Ook Judith Schalansky's Inventaris van enkele verliezen komt uit, en Stad der dieven, van Game of Thrones-regisseur en auteur David Benioff. Benieuwd geworden? Bekijk onze brochure.

...
Carla
...

Voor de fans van Game of Thrones is er goed nieuws: in januari 2020 komt bij ons een nieuwe editie uit van Stad der dieven, roman van Game of Thrones-regisseur David Benioff. 'Game of Thrones-fans hoeven na het stoppen van de serie eerder dit jaar dus niet in een diep gat te vallen', schrijft het Parool afgelopen week. 

...
Carla

In The Guardian stond afgelopen week een mooi artikel over De kat en de generaal. In het interview vertelt Nino Haratischwili onder meer over het schrijven over Georgië: “Maybe I didn’t want to open the door, because somehow I knew that when I opened it once, I would be blown away.” Lees het volledige artikel

...
Nelleke

In Humo besprak recensente Margot Kennis onlangs De kat en de generaal. 'Nino Haratischwili's poging om het veelkoppige monster dat Sovjet-Unie heet (en zijn pootafdrukken op het heden) te vatten, blijft wel een krachttoer. Misschien omdat ze daarbij eindelijk een stem geeft aan de miljoenen mensen ‘die de pech hadden dat monster voor hun neus te hebben', schrijft Kennis onder meer. Lees de recensie

...
Carla
...
© Sebastian Wentzel

Nino Haratischwili heeft vorige week in Stuttgart de Schiller Gedächtnispreis in ontvangst genomen voor haar gehele oeuvre. De prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in Duitsland. Eerdere winnaars zijn onder meer Max Frisch, Christa Wolf en Friedrich Dürrenmatt. Volgens de jury is Nino Haratischwili's literaire werk 'veelzijdig en van een hoge esthetische en taalkundige kwaliteit'. Lees het artikel en bekijk de foto's van de prijsuitreiking. 

...
Nelleke

Opnieuw twee interviews met Nino Haratischwili in de pers afgelopen weekend: Sterre Lindhout sprak met haar voor de Volkskrant en Marjolijn de Cocq interviewde haar voor Het Parool. Beide interviews verschenen op 9 november, op een van de laatste dagen van Nino Haratischwili's zeer succesvolle bezoek aan België en Nederland. 

...
Carla

In het Haarlems Dagblad, de IJmuider Courant, het Leidsch Dagblad, De Gooi- en Eemlander en het Noordhollands Dagblad van 5 november krijgt De kat en de generaal 5 sterren in een recensie van Sonja de Jong: 'Net als bij de Russische grootheden is ook bij Haratischwili’s werk die breed uitwaaierende vertelkunst alleen maar een pre. Van de eerste tot de laatste, 673e bladzijde, sleept zij haar lezers mee in een dramatische geschiedenis tegen de achtergrond van de perestrojka en de twee daaropvolgende Tjetsjeense oorlogen.'

...
Carla

Veel aandacht in de pers de afgelopen week voor De kat en de generaal van Nino Haratischwili. Een mooie recensie op bol.com en op 25 oktober een recensie van Hans Hovens in het Nederlands Dagblad: ‘De roman is prachtig vertaald en het verhaal loopt lekker.’ In Dagblad De Limburger is De kat en de generaal boek van de maand en krijgt 5 sterren. Tot slot een recensie in De Standaard: ‘Meteen kluistert Haratischwili je vast. In kleurrijke details brengt ze een nauwelijks bekende wereld tot leven en daarbinnen schetst ze terloops de historische wortels van het conflict’, aldus recensente Karen Billiet.

...
Nelleke

Op 14 november ontvangt Nino Haratischwili in Stuttgart de ‘Schiller Gedächtnispreis’, een van de belangrijkste literaire prijzen in Duitsland. Auteurs die haar voorgingen zijn onder meer Christa Wolf, Friedrich Dürrenmatt en Peter Handke. ‘Nino Haratischwilis Werk ist facettenreich und von einer hohen ästhetischen und sprachlichen Qualität’, schrijft de jury. Aan de prijs is een bedrag van €25.000 verbonden. Lees het artikel in de Stuttgarter Zeitung.

...
Nelleke

Eén van de boekhandels waar Nino Haratischwili langsgaat tijdens haar toer begin november, is boekhandel Praamstra in Deventer. Dagblad De Stentor sprak een enthousiaste Chrisjan van Marissing over het naderende bezoek en Haratischwili's nieuwe roman: 'Het is absoluut een heel goed boek. Het is in stijl en in de kracht van het verhaal ook zeer herkenbaar voor de lezers van Het Achtste Leven'. Lees het artikel.

...
Carla

Van 3 tot 11 november brengt Nino Haratischwili een bezoek aan Nederland en België. Ze is onder meer aanwezig bij de Antwerpse boekenbeurs, bezoekt boekhandels en leesclubs en is te gast bij literair festival 'Het grote gebeuren' in Groningen. Wil je Nino ontmoeten, bekijk haar toerschema hieronder. 

Meer klatsch
...
Carla

De kat en de generaal is een rijke roman die uitnodigt tot een diepe onderdompeling in – en wellicht meer begrip van – de recente geschiedenis van Tsjetsjenië’, aldus recensente Irene Start deze week in Elsevier Weekblad. Lees haar volledige artikel hieronder. 

Meer klatsch
...
Nelleke

‘De kat en de generaal is een wervelende roman over schuld en boete, en over de (on)mogelijkheid af te rekenen met misdaden uit het verleden’ schrijft Hester den Boer op 5 oktober voor VPRO-boeken. Lees haar volledige recensie in de VPRO-gids.

...
Nelleke

Jerker Spits in Trouw van zaterdag 28 september: 'Net als in Het achtste leven slaagt Haratischwili erin de politieke geschiedenis van een land met dat van haar personages te verbinden.' Lees de recensie in de Cultuur & Media Katern.  

...
Nelleke

Nog krap twee weken en de Frankfurter Buchmesse begint. Dat betekent de turbo erop om de voorjaarsaanbieding 2020 al zo ver mogelijk af te hebben voor vertrek. En die wordt echt ook weer zó mooi...

...
Carla

Inmiddels is het eerste interview met Nino Haratischwili verschenen: Karolien Berkvens van Vrij Nederland interviewde Haratischwili over de Tsjetsjeense Oorlogen, het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het laboratorium waarin ze deze gebeurtenissen tot een roman smeedde. Je kunt het interview hier lezen.

...
Nelleke

Afgelopen zaterdag plaatste The Guardian hun top 100 van beste boeken van de 21e eeuw. Op nummer 1 van deze prestigieuze lijst staat Hilary Mantels Wolf Hall. Ook het interview met Mantel is zeer de moeite waard om te lezen. Vertaalster Ine Willems maakte een prachtige Nederlandse vertaling van dit boek. Op naar de boekhandel dus! 

...
Carla

Tussen de bedrijven door ontvangt Nino op 14 november 2019 in Stuttgart haar zoveelste prijs, de ‘Schiller Gedächtnispreis’. 

Eind november vliegt ze naar Engeland voor promotie van de Engelse editie. Een profiel van haar in The Guardian is in de maak, we waarschuwen zodra we hem hebben!

...
Nelleke
...

Wist je dat we in het geografische midden van Nederland kantoor houden? Onze uitgeverij ligt op een steenworp afstand van station Amersfoort en er is een ruime parkeerplaats voor als je toch die auto niet uit wilt.

...
Nelleke

Een veiliger oord van Hilary Mantel zou verplichte kost moeten zijn op de bovenbouw van middelbare scholen. Beeldender en inzichtelijker kan geschiedenis niet gemaakt worden. Pas na lezing van dat boek begon ik een notie te krijgen van hoe belangrijk die revolutie is geweest. 

...
Nelleke