Meridiaan Uitgevers is in mei 2019 opgericht door Nelleke Geel en Carla de Jong. Met ons tweeën zijn wij goed voor een kleine 50 jaar ervaring in het boekenvak. Al jaren speelden we met het idee een uitgeverij te starten, maar ooit moet zo’n idee het hoofd úit en de wereld ín. Et voilà!

Meridiaan Uitgevers is een boutique uitgeverij, klein maar fijn, met een beperkt aantal titels per jaar en veel aandacht voor élke titel: telkens een op maat gemaakte campagne, passend bij boek en auteur, met een zorgvuldige vormgeving in handzaam formaat en op licht papier. 

Onze eerste publicatie in september 2019 betreft de nieuwe roman van bestsellerauteur Nino Haratischwili, De kat en de generaal. Een betere start bestaat eigenlijk niet, vinden we. Nino heeft furore gemaakt met haar bestsellerroman Het achtste leven (voor Brilka) en we staan te trappelen om dit nieuwe, nagelbijtend spannende boek in de winkels te hebben.

We zijn ook allang bezig met de voorbereidingen voor het ‘2020, Hilary-Manteljaar’, want in april verschijnt het laatste deel in de 'Cromwell-trilogie', De spiegel en het licht. Waarbij we Wolf Hall en Het boek Henry in splinternieuwe edities brengen voor de Boekenweek. En als Mantel niet voor de derde keer de Man-Bookerprijs wint, eten wij onze hoed op. Het is een verbijsterende finale. Die finale leiden we dit najaar in met het begin, haar eerste grote roman, Een veiliger oord, of hoe een boek over de Franse Revolutie weer heel actueel geworden lijkt te zijn. 

Er is meer: een nieuwe roman van Charles Lewinsky, auteur van het onvergetelijke Het lot van de familie Meijer, of een kersverse editie van een grote favoriet van jaren geleden, Stad der dieven van David Benioff - de naam moet u bekend in de oren klinken en dat klopt, hij is co-writer van het scenario van Game of Thrones.

Wat is er mooier dan auteurs en hun werk een podium te kunnen bieden en aandacht te vragen voor lezen? Lezen brengt de mens in deze tijd misschien wel meer dan ooit: focus en ontspanning, begrip en kennis!