Carla de Jong en Nelleke Geel (foto: Susan Sandérus)

Meridiaan Uitgevers is een boetiek-uitgeverij, met slechts een handjevol uitgaven per jaar en daardoor veel aandacht voor elke titel: op maat gemaakte campagnes, zorgvuldige vormgeving, handzame boekformaten, en altijd in zeer nauwe samenwerking met de boekhandels.

Meridiaan Uitgevers is in mei 2019 opgericht door Nelleke Geel en Carla de Jong, samen goed voor bijna 50 jaar ervaring in het boekenvak. Al jaren speelden we met het idee een eigen uitgeverij te starten en de zaken op onze manier te doen. Het werd tijd om de daad bij het woord te voegen. Misschien wel meer dan ooit brengt lezen de mens in deze tijd focus en ontspanning, begrip en kennis!

 

In het najaar van 2022 brengen wij de nieuwe, wervelende bestseller van de Georgische-Duitse Nino Haratischwili, Het schaarse licht, waarvan de Duitse pers meteen opmerkte dat hij van 'een bittere actualiteit' is. Ook publiceren we van Sasha Marianna Salzmann Alles moet mooi zijn aan de mens, een roman gebaseerd op talloze gesprekken met haar moeder en vriendinnen van haar moeder, over hun leven en dat van hun ouders in Oekraïne. Het derde Oost-Europese boek van dit najaar is Hetze van Belarus Sasja Filipenko, een uiterst beklemmend verhaal over een journalist wiens leven onmogelijk wordt gemaakt na onthullingen in de pers over een oligarch. Natuurlijk zijn er ook geweldige titels uit andere delen van de wereld: de betoverend mooie moderne klassieker Verboden schrift, van de Italiaanse Alba de Céspedes en de beste verhalen van de koningin van het korte verhaal Samanta Schweblin. En last but not least: finalist voor de International Booker Prize 2022: Elena weet van Claudia Piñeiro.