Pssstt.... meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de digitale leesgids 'De wereld van Thomas Cromwell'!
Aanmelden
 

Stad der dievenEen onweerstaanbare roman van de scenarioschrijver van de wereldberoemde televisieserie Game of Thrones

David Benioff

Koop dit boek

Een dozijn eieren of je leven. Een helse opgave in 1942, hartje winter, in een belegerd Leningrad.

Twee jonge mannen wachten in een koude kerker op hun dood. De zeventienjarige Lev Beniov is een verlegen, dromerige Jood, en zoon van een beroemde dichter; hij is bovendien een uitmuntend schaker. Kolja is negentien, een opgewekte deserteur uit het Rode Leger, charmante ladykiller, sterke-verhalenverteller, en in alles de absolute tegenpool van Lev. Ze krijgen de opdracht van een kolonel om in vijf dagen een dozijn eieren te vinden voor de bruiloftstaart van zijn dochter, in ruil voor hun vrijheid. Zo niet, dan is de dood het alternatief. In hartje winter beginnen Lev en Kolja een huiveringwekkende, angstaanjagende reis… twee vuurvliegjes in de pikdonkere, ellendige nacht die Leningrad heet.

Een uitzonderlijk relaas over twee tot elkaar veroordeelde jonge mannen die hun humor en talenten in zetten om de barre omstandigheden te kunnen overleven.

EAN:
9789493169029
Uitvoering:
Paperback met flappen, E-book
Formaat:
12,5 x 20,5 cm
Aantal pagina's:
322 pagina's
Verschijningsdatum:
15 januari 2020
Vertaler(s):
Sandra van de Ven
Omslagontwerp:
Nanja Toebak, naar ontwerp van Shout

Leesfragment

Download hier de eerste hoofdstukken uit Stad der dieven.

Brief aan de lezer

Lichtvoetig, ontroerend, gruwelijk

Zeg David Benioff en je zegt Game of Thrones – maar wat een goede roman heeft hij óók op zijn naam staan! Stad der dieven publiceerde ik lang geleden al eens en de wens dit boek ooit nog eens uit te geven bestond al heel lang. Verbluffend eenvoudig van opzet: twee jongens moeten in vijf dagen een dozijn eieren zien te scoren voor de bruiloftstaart van een kolonelsdochter. Complicatie: het is 1942, Leningrad, hartje winter.

Tegenstrijdige kwalificaties zijn van toepassing op Stad der dieven: schokkend, lichtvoetig, ontroerend, gruwelijk, onweerstaanbaar. Lev en Kolja zijn tot elkaar veroordeeld én elkaars tegenpolen, Lev zit bovendien in de puberteit, Kolja is een zwierige ladykiller. Je bent een hele grote als je de banale aspecten van de puberteit, een dozijn eieren, of de bravoure van een bijna-man kunt samenbrengen met de inktzwarte situatie van Leningrad in 1942, zonder afbreuk te doen aan een van die aspecten. Benioffs vanzelfsprekendheid in dezen intrigeert me nog steeds. Tijd voor nieuwe lezers van Stad der dieven!

Nelleke Geel, uitgever

Reacties op dit boek

Luister en kijk naar de Nederlandse auteur Mano Bouzamour over een van zijn allerfavorietste boeken, Stad der dieven

Mano Bouzamour

‘Dit boek blaast je volledig omver. Gruwelijke details van de belegering van Leningrad, afgewisseld met hilarische momenten. Top 5 ooit!!’

Herman van Haaren, Boekhandel Gianotten Mutsaers

‘Het boek speelt zich af tijdens een van de absolute dieptepunten in de geschiedenis van de mensheid. (…) En toch blijft het een vrolijk verhaal van twee montere jongemannen die al redetwistend en vuilbekkend door de sneeuw ploeteren. Dat is een kunstje dat maar weinig schrijvers ons flikken.’

HP/De Tijd

'Een modern meesterwerk, zowel bloedstollend als hartverscheurend.'

bookreporter.com

‘Een grappige, droevige en spannende roman.’

Entertainment Weekly

'Heel soms komt het voor dat ik een roman aan werkelijk iedere lezer wil aanbevelen, omdat die zo verschrikkelijk goed geschreven is. Stad der Dieven is zo'n roman.'

Janna Navis, Boekhandel Dominicanen

‘Benioff weeft zijn verhaal ontzettend behendig – geen roman beweegt zich zo snel en zeker tussen de verschillende registers, van humor naar vernietiging.’

The New York Times

‘Stad der dieven valt in de categorie boeken die je bijblijft, lang nadat je ze hebt gelezen.'

Khaled Hosseini, auteur van De vliegeraar

'Een meesterverteller. (...) Benioffs vindingrijkheid neemt je mee zonder je een adempauze te gunnen.'

The Jewish Chronicle

'Een filmisch verhaal van een bange jongen en een nonchalante jongen die de uitgehongerde, ondergesneeuwde stad Leningrad doorkruisen op zoek naar 12 eieren voor een bruiloftstaart. (…) Het is het zwierige gekibbel in de vriendschap van de twee dat zoveel hart geeft aan deze roman.'

Marie Claire

Over deze auteur

David BenioffDavid Benioff

David Benioff

Voordat Benioff begon aan wat een jarenlange arbeid zou blijken te zijn, het scenario schrijven van Game of Thrones, schreef hij deze onweerstaanbare coming-of-ageroman, Stad der dieven.

Meer over deze auteur

Nieuwsgierig naar meer?

Graag houden we je op de hoogte van nieuwe publicaties van Meridiaan Uitgevers, auteursbezoeken (waar, wanneer, hoe laat), prijsvragen, bijzondere gebeurtenissen en andere wetenswaardigheden.

Welkomstgeschenk

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg van ons meteen het digitale boekje De wereld van Thomas Cromwell cadeau: een leesgids met achtergrondinformatie, verdieping en leesclubvragen bij Hilary Mantels Cromwell-trilogie.

Koop dit boek in jouw buurt

Koop dit boek in jouw buurt

Er zijn veel fijne boekhandels waar we graag naartoe gaan en waar we ook online boeken bestellen. Waar jij je boeken koopt is natuurlijk helemaal aan jezelf. We hebben alvast een groot aantal boekhandels voor je op een rijtje gezet. Voor als het je een keer niet uitkomt om de deur uit te gaan.

Vind je boekhandel