Pssstt.... meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de digitale leesgids 'De wereld van Thomas Cromwell'!
Aanmelden
 

De drie levens van Josef KleinFamiliegeschiedenis en historische gebeurtenissen meesterlijk samengevoegd

Ulla Lenze

Voor de lezers van Het complot tegen Amerika van Roth en Manhattan Beach van Egan. Een stapel brieven tussen Lenzes oudoom en diens broer, Josef en Carl Klein, vormt het vertrekpunt voor deze roerende familiegeschiedenis.

Het broeit in de straten van New York. Antisemitische en racistische groeperingen wedijveren om de sympathie van de massa en Duitse nationalisten bewieroken Hitler als dé man. Voor de teruggetrokken Josef Klein is Harlem zijn wereld, jazz zijn muziek – en hij is hartstochtelijk radiozendamateur. Zijn technische vaardigheden trekken de aandacht van invloedrijke mannen en voor hij het doorheeft is hij een radertje in een Duits spionagenetwerk. En vervolgens in de Amerikaanse contraspionage - het laatste in ruil voor strafvermindering.

 

Jaren later voert zijn weg naar zijn broer en zijn gezin in naoorlogs Duitsland, en naar Zuid-Amerika, waar hem lang na de gebeurtenissen een poststuk uit Neuss bereikt met daarin een journalistieke reportage over de inzet van de Duitse geheime dienst in Amerika.

 

De basis van De drie levens van Josef Klein is de correspondentie tussen de oudoom van Ulla Lenze, Josef Klein, en diens broer. Het resultaat is een wonderschoon melancholische portret van de familie Klein. En het is onmogelijk niet te zien hoezeer het politieke klimaat van radicalisering, nepnieuws en racisme van die jaren zijn echo lijkt te hebben in de Verenigde Staten van nu. 

EAN:
9789493169111
Uitvoering:
Paperback met flappen, E-book
Formaat:
12,5 x 20,5 cm
Aantal pagina's:
280 pagina's
Verschijningsdatum:
15 februari 2021
Vertaler(s):
Kris Lauwerys & Isabelle Schoepen
Omslagontwerp:
Tuomo Parikka en Nanja Toebak

Ulla Lenze over 'De drie levens van Josef Klein'