Pssstt.... meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de digitale leesgids 'De wereld van Thomas Cromwell'!
Aanmelden
 

Inventaris van enkele verliezenWat tot het verleden behoort, moet eeuwig heruitgevonden worden

Judith Schalansky

Koop dit boek

Een boek over de aantrekkingskracht van lege plekken, de perfectie van het fragment, de aanwezigheid van het verloren gegane - en de eeuwige kracht van de vertelling.

 

Een verbrand schilderij van Caspar David Friedrich, een uitgestorven tijgersoort, de heilige geschriften van een verdwenen religieuze stroming, een verzonken eiland in de Grote Oceaan – Schalansky’s boek is een waaier van lege plekken in de culturele en de natuurgeschiedenis, in een staalkaart van literaire stijlen en genres. Haar protagonisten zijn buitenbeentjes: een zonderlinge oude man die de kennis van de mensheid vergaart in zijn tuin in Tessin, een oudere Greta Garbo die droomt van een filmrol als Dorian Gray, of de vader van Judith Schalansky zelf, die zijn gezin in de steek liet voor ze zich herinneringen van hem kon vormen.

Inventaris van enkele verliezen gaat over de aantrekkingskracht van lege plekken en de eeuwige kracht van de vertelling, en is tegelijkertijd een autobiografische queeste door een land dat niet langer bestaat: de indertijd, en de DDR.

 

EAN:
9789493169074
Uitvoering:
Gebonden, Geïllustreerd
Aantal pagina's:
252 pagina's
Verschijningsdatum:
20 februari 2020
Vertaler(s):
Goverdien Hauth-Grubben
Omslagontwerp:
Judith Schalansky

Reacties

**** ‘Door te schrijven over zaken die verloren zijn gegaan houdt Judith Schalansky ze op een ontroerende manier levend.’

De Volkskrant

‘Met haar weelderige vertelstijl weet ze te behouden wat we verloren waanden, of zelfs niet kenden. In het huidige tijdperk, waarin alles snel gaat, verrijst haar werk als een vuurtoren boven de golven.’

Der Spiegel

**** ‘Met een empirische blik die haar poëtische pen aanstuurt en het inzicht dat het grootste wonder ter wereld de wereld zelf is, bewijst de Duitse dat je tegelijk waarachtig én betoverend kunt schrijven.’

Humo

‘Een poëtisch werk vol wijsheid en een zucht naar kennis. (…) Een literaire sensatie.’

Stern

Brief aan mijn lezers

‘Waarom voelen we pas op het moment dat iets onherroepelijk verloren is gegaan, wat het voor ons heeft betekend? Waarom kan iets wat verzwegen wordt zo’n macht uitoefenen? Waarom kan ik niets weggooien? Waarom lijken uitgestorven diersoorten, vernielde schilderijen en verbrande boeken me zo veel interessanter en begerenswaardiger dan alles wat nog wél bestaat?

Het waren vragen die in mij het verlangen opriepen om een soort catalogus van verliezen op te stellen, ja, een lijst van wat dingen waarvan we weten dat ze ooit bestonden, maar die er niet langer zijn.

Want iets wat verloren gaat, verandert van iets feitelijks in iets fictiefs. En daar komt het vertellen om de hoek kijken; vertellen is de poging om het wezen van wat er niet meer is voor de geest te halen. Een boek is daarbij de beste en mooiste plek om iets in te bewaren. Een boek dat louter dingen die ik mis verzamelt en ‘vertelbaar’ maakt. Een treur- en  troostboek.’

Judith Schalansky

Artikel 'Verlies in tijden van corona'

Wij vroegen Judith Schalansky een kort verhaal te schrijven over verlies in tijden van corona. Het resultaat is een Schalanskyaanse bespiegeling met een hoofdrol voor het schubdier. 

Lees hier

Over deze auteur

Judith SchalanskyJudith Schalansky

Judith Schalansky

Een nieuw boek van Judith Schalansky is altijd een gebeurtenis en Inventaris van enkele verliezen vormt daarop geen uitzondering.

Meer over deze auteur

Nieuwsgierig naar meer?

Graag houden we je op de hoogte van nieuwe publicaties van Meridiaan Uitgevers, auteursbezoeken (waar, wanneer, hoe laat), prijsvragen, bijzondere gebeurtenissen en andere wetenswaardigheden.

Welkomstgeschenk

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en krijg van ons meteen het digitale boekje De wereld van Thomas Cromwell cadeau: een leesgids met achtergrondinformatie, verdieping en leesclubvragen bij Hilary Mantels Cromwell-trilogie.

Koop dit boek in jouw buurt

Koop dit boek in jouw buurt

Er zijn veel fijne boekhandels waar we graag naartoe gaan en waar we ook online boeken bestellen. Waar jij je boeken koopt is natuurlijk helemaal aan jezelf. We hebben alvast een groot aantal boekhandels voor je op een rijtje gezet. Voor als het je een keer niet uitkomt om de deur uit te gaan.

Vind je boekhandel