Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de digitale leesgids 'De wereld van Thomas Cromwell'!
Aanmelden
 

Het vuur reddenWinnaar van de Premio Alfaguara, de ‘Booker Prize’ van de Spaanstalige wereld

Guillermo Arriaga

Direct kopen? Met liefde ingepakt!
Luxe paperback
9789403169371 | Verschenen: 2022 | Afmetingen: 12,5 x 20,5 cm
€ 17,50
E-book
9789493169388 | Verschenen: 2022 |
€ 14,99
Gesigneerde exemplaren. Zolang de voorraad strekt!

Marina is danseres en choreografe, ze is getrouwd en heeft kinderen, en behoort tot de zeer geprivilegieerde bovenlaag van de maatschappij. Door haar beslissing om een provocerende choreografie op te voeren in de gevangenis van Mexico-Stad komt ze in contact met José Cuauhtemoc (JC), met wie ze een verzengende affaire krijgt. 

JC is een enigmatische man met een excellente opvoeding; zijn vader Ceferino, van indiaanse afkomst, was bezeten van het idee dat zijn kinderen onder alle omstandigheden de besten moeten zijn. In álles. Maar JC’s leven schampt ver voor zijn ontmoeting met Marina dat van de crimineel Maquinas en dat zal verstrekkende gevolgen blijken te hebben.

Arriaga portretteert in Het vuur redden de corruptie en de enorme maatschappelijke ongelijkheid in Mexico, én de diepste tegenstrijdigheden van de menselijke natuur. We luisteren naar vier vertellers die ons meenemen op een duizelingwekkende reis: de moordenaar, de danseres, de kalme broer, en de wrekende vriend. 

EAN:
9789493169371
Uitvoering:
Paperback met flappen, E-book
Formaat:
12,5 x 20,5 cm
Aantal pagina's:
895 pagina's
Verschijningsdatum:
22 april 2022
Vertaler(s):
P. Valkenet, C. Nikijuluw, A. van der Heijden, C. van den Broek
Omslagontwerp:
Ferdy Remijn

Video

Reacties op dit boek

‘Een beest van een roman, wat een verhalende polsslag, wat een ritme, wat een verhaal, wat een in tweeën gespleten Mexico, wat een hoeveelheid ellende en passie: een novelón!’

La Ventana, Cadena SER

‘Een van de krachtigste, meest intense en origineelste hedendaagse auteurs in de Spaanstalige literatuur.’

El Exprés

'Guillermo Arriaga is niet alleen een schrijver voor het witte doek, maar ook een absolute rasverteller, wiens vitale obsessies een diepe indruk op de lezer achterlaten.’

El Mundo

‘De romans van deze Mexicaanse schrijver slagen erin me onder te dompelen in een staat van koortsachtig lezen. Ik geef toe dat ik verslaafd ben aan zijn romans.’ 

Las Mañanas de Radio Nacional

Van de uitgever

Brief aan mijn lezers

Wanneer ik een roman schrijf, heb ik een vaag idee van waar ik heen wil. Ik begin met een korte plot en laat vervolgens het verhaal tot me spreken. Tijdens het schrijven vind ik niks geweldiger dan van dag tot dag te ontdekken wie de personages zijn, wat ze willen, in welke richting ze zich bewegen. Ik vertel met de flarden van ervaringen die het leven mij heeft gegeven en gebruik mijn verbeelding om de gebieden te bestrijken die ik niet ken.

In deze roman heb ik uiteindelijk, zonder dat ik dat van plan was, de tegenstrijdigheden van mijn geliefde land Mexico in beeld gebracht. We gaan door een periode van zware criminaliteit, maar laten we niet vergeten dat elke natie te kampen heeft met breekpunten, uitgelokt door de paradoxen die inherent zijn aan haar geschiedenis. Nog geen tachtig jaar geleden beleefde Europa een extreem gewelddadige periode.

Kunst, weten we, geeft geen antwoorden maar stelt wel vragen en uit vragen ontstaat dialoog, het krachtigste instrument van de mens om de werkelijkheid te kunnen veranderen.

 

Guillermo Arriaga

 

Leesfragment

Het vuur redden

De vrouw rent. Ze vliegt met enorme passen over straat. Haar achtervolgers raken achterop. In haar hand heeft ze een pistool. Uit een huis komt een gezin. Zonder snelheid te verliezen probeert ze het wapen te verbergen. Ze houdt het stijf tegen haar heup. De oma in het gezelschap ziet haar niet aankomen. Ze probeert haar te ontwijken, maar loopt haar ondersteboven. De oma valt op haar rug. De vrouw mompelt ‘Sorry’ en versnelt weer. Iemand roept haar na: ‘Hé, idioot!’ Ze kijkt achterom. Haar achtervolgers zijn kleine stipjes geworden. Die zullen haar niet meer inhalen. Ze missen de kracht die zij in haar benen heeft. Ze rent door, ze mag niet stoppen. Ze mag absoluut niet stoppen.

‘Als ze ons vinden, vlucht dan de steegjes in’, had hij gewaarschuwd. Daar zou ze veilig moeten zijn. Verdwijnen in het doolhof van smalle straatjes. De vrouw rent door. Ze heeft de uitgestrekte pas van een lange, gespierde atlete. In de verte ziet ze de steegjes al. Daar moet ze heen. Ze hijgt. Ze zweet. Haar belagers rennen achter haar aan. Ze willen haar doden. Een paar minuten daarvoor vlogen de kogels haar nog om de oren. Twee ervan sloegen in in een auto naast haar. Een paar andere suisden vlak over haar heen. Ze hadden op haar hoofd gericht. Ze wilden haar doodschieten.

Net als de man die zij heeft gedood.

Over deze auteur

Guillermo ArriagaGuillermo Arriaga

Guillermo Arriaga

Guillermo Arriaga (1958, Mexico-Stad) is auteur, scenarioschrijver, regisseur en producer. Op zijn dertiende verloor hij zijn reukzintuig bij een straatgevecht, wat later zou dienen als een van de inspiratiebronnen voor zijn werk. Zijn roman De ontembare was in januari 2019 Boek Van De Maand bij DWDD.

Meer over deze auteur

Nieuwsgierig naar meer?

Graag houden we je in de toekomst op de hoogte van nieuwe boeken van Meridiaan Uitgevers; maar ook van auteursbezoeken: waar, wanneer, hoe laat; prijsvragen, ons loyalty program, en andere wetenswaardigheden. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Winkelwagen