Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de digitale leesgids 'De wereld van Thomas Cromwell'!
Aanmelden
 

De stotteraarOf hoe je van de nood een deugd, ja, zelfs een complete carrière kunt maken

Charles Lewinsky

Direct kopen? Met liefde ingepakt!
Luxe paperback
9789493169067 | Verschenen: 2020 | Afmetingen: 12,5 x 20,5 cm
€ 24,99
E-book
9789493169166 | Verschenen: 2020 |
€ 12,99
Gesigneerde exemplaren. Zolang de voorraad strekt!

De auteur van wat inmiddels klassiekers genoemd mogen worden, Het lot van de familie Meijer en Terugkeer ongewenst, is er weer! In de gevangenis zit Johannes Hosea Stärckle, en hij vertelt over zijn leven en zijn ambacht: (sterke) verhalen schrijven. Geboren uit zijn onkunde te spreken - hij stottert verschrikkelijk - is Stärckle een meester geworden van het geschreven woord.

Omdat hij al sinds zijn vroege jeugd stottert, vertrouwt Johannes Hosea Stärckle volledig op de macht van het geschreven woord. De Bijbel kent hij uit zijn hoofd en zijn epistels zijn dan ook kwistig doorspekt met Bijbelse citaten. Zonder enige scrupules zet hij zijn schrijftalent in als noodweer en om zijn carrière vooruit te helpen. Een geval van bedrog - hij noemt het liever een ongelukkige onzorgvuldigheid - brengt hem in de gevangenis. Met brieven, bekentenissen en verzonnen verhalen probeert hij daar de mensen voor zich te winnen die over zijn lot kunnen beslissen: de gevangenispastoor, de drugsbaas, en de uitgever.  

'Ik vind het een privilege mijn dagelijks brood met schrijven te verdienen, vooral wanneer ik het af en toe met een plakje zalm kan beleggen,' aldus Lewinsky. En dat schrijfplezier spat er vanaf in De stotteraar: Een roman over de macht van woorden, filosofisch en speels tegelijk.  

Lees hieronder een fragment ter kennismaking.

 

 

EAN:
9789493169067
Uitvoering:
Paperback met flappen, E-book
Formaat:
12,5 x 20,5 cm
Aantal pagina's:
375 pagina's
Verschijningsdatum:
10 november 2020
Vertaler(s):
Herman Vinckers
Omslagontwerp:
Nanja Toebak

Reacties op dit boek

'In zijn briefroman De stotteraar voert Charles Lewinsky een cynische, uiterst manipulatieve verteller op – en stelt zo fundamentele vragen over het effect van schrijven aan de orde.'

Neue Zürcher Zeitung

'Lewinsky heeft in zijn nieuwe roman een illuster personage geschapen zoals alleen de literatuur dat kan voortbrengen: een gentleman-oplichter van de taal.'

Berliner Morgenpost

Van de uitgever

Brief aan mijn lezers

‘Mijn beste vriend is dol op historische romans en vroeg me er een te schrijven. Die zou moeten gaan over hoe het een stel monniken lukt in opdracht van keizer Justinianus de eerste zijderupsen vanuit China naar Europa te smokkelen.

We vroegen ons af wat voor personages er in zo’n roman konden voorkomen en daarbij ontstond ook de figuur van een man wiens tong was afgesneden vanwege een gepleegde misdaad, zodat hij zich de rest van zijn leven amper verstaanbaar kon maken.

Dat idee liet me niet meer los. In de loop der jaren veranderde het slachtoffer van deze marteling uit de vroege middeleeuwen in mijn hoofd in een stotteraar uit de twintigste eeuw. Alles aan het personage was anders geworden – op één centrale eigenschap na: ook de stotteraar heeft moeite met het gesproken woord en moet andere manieren vinden om zijn doelen te bereiken.

Merkwaardig hoe verhalen soms ontstaan.’

 

Charles Lewinsky

Leesfragment

Voor de padre

Oké. Natuurlijk doe ik het. Ik zou wel gek zijn als ik het niet deed.

Nog even ter bevestiging van onze afspraak: u zorgt dat ik dat baantje in de bibliotheek krijg en ik beloof verhalen uit mijn leven voor u op te schrijven. Omdat ik – uw formulering – een begaafdheid voor schrijven heb. Een talent dat ik niet mag verspillen. Zegt u.

Geloof me, padre, ik heb mijn talenten tot nu toe ook niet verspild. Dat ik een keer pech heb gehad en daarom hier ben beland, was een ongelukkig toeval.

Het is een faire deal. Win-win. U wilt resultaat van uw werk zien en denkt in mij het juiste object te hebben gevonden. ‘Ik heb een beter mens van hem gemaakt,’ wilt u kunnen zeggen. Prima. Dat is uw beroep, en het is niet strafbaar om dat te proberen.

Ik van mijn kant heb een interessantere werkplek nodig. Door van ’s morgens tot ’s avonds nummerborden te stansen wordt een denkend mens simpel. Twaalf euro zesendertig per dag, en slechts de helft daarvan mag worden uitgegeven. ‘Zodat jullie voldoende achter de hand hebben voor de tijd na jullie invrijheidstelling.’ Natuurlijk. Voldoende voor die ene nacht in een bordeel die je nodig hebt zodra je hieruit komt. ‘Op de vruchtenpers gaan’, noemen ze dat. Ik had nog nooit van die uitdrukking gehoord.

Over deze auteur

Charles LewinskyCharles Lewinsky

Charles Lewinsky

Charles Lewinsky (1946) werkte als dramaturg en regisseur, schreef tv-scripts en theaterstukken, en schrijft nog steeds romans en korte verhalen. Meermalen stond zijn werk op long- en shortlists en won hij prijzen.

Meer over deze auteur

Nieuwsgierig naar meer?

Graag houden we je in de toekomst op de hoogte van nieuwe boeken van Meridiaan Uitgevers; maar ook van auteursbezoeken: waar, wanneer, hoe laat; prijsvragen, ons loyalty program, en andere wetenswaardigheden. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Winkelwagen