Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de digitale leesgids 'De wereld van Thomas Cromwell'!
Aanmelden
 

De spiegel & het lichtHet laatste, verbijsterende deel van de trilogie over het leven van Thomas Cromwell!

Hilary Mantel

Direct kopen? Met liefde ingepakt!
Hardback met stofomslag en leeslint
9789493169043 | Verschenen: 2020 | Afmetingen: 12,5 x 20,5 cm
€ 39,99
Luxe paperback met QR-code voor gratis Cromwell-leesgids
9789493169517 | Verschenen: 2021 | Afmetingen: 12,5 x 20,5 cm
€ 29,99
EPUB met digitaal watermerk
9789493169050 | Verschenen: 2020 |
€ 12,99

De spiegel & het licht is het daverende slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren traceert in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht weet te bereiken.

Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom verder voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft tijdens het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon.

Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell een nieuw land in de spiegel van de toekomst. Maar kan een natie, of een individu, het verleden helemaal van zich afschudden? Wat kunt u doen, vraagt de Spaanse ambassadeur aan Cromwell, als de koning zich tegen u keert, zoals hij zich vroeg of laat altijd keert tegen degenen die het dichtst bij hem staan?

Mantel smeedt een allesomvattend portret van jager en prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een common man: van een modern land dat zichzelf door conflict, gedrevenheid en moed vormgeeft.

EAN:
9789493169043
Uitvoering:
Gebonden, Paperback met flappen, E-book
Formaat:
12,5 x 20,5 cm
Aantal pagina's:
1248 pagina's
Verschijningsdatum:
6 mei 2021
Vertaler(s):
Harm Damsma; Niek Miedema
Omslagontwerp:
Tessa Posthuma de Boer; Nanja Toebak

Video

Video De spiegel & het licht

Reacties op dit boek

‘De grootste historische roman van het afgelopen decennium.’

The New York Times

‘Opnieuw een meesterwerk!’

The Guardian

‘Het schitterende slotstuk van de Cromwell-trilogie.’

Trouw

‘Adembenemend poëtisch.’

Simon Schama, Financial Times

Van de uitgever

Brief aan mijn lezers

‘Toen ik in 2005 aan mijn boeken over Thomas Cromwell begon, had ik hoge verwachtingen, al wist ik aanvankelijk niet dat ik een trilogie zou gaan schrijven; gaandeweg besefte ik welke rijkdom en begoocheling dit uitzonderlijke leven bood. Sindsdien ben ik lang reizende geweest, in het goede gezelschap van archivarissen, kunstenaars, boekverkopers, bibliothecarissen, acteurs, producenten en miljoenen lezers over de hele wereld.

Ik hoop dat ze bij me zullen blijven als we de laatste kilometers van Cromwells leven afleggen, opwaarts naar onmetelijke rijkdom en hoge eer, en dan de abrupte ondergang die eindigt op het schavot bij Tower Hill.

Dit boek is de grootste uitdaging van mijn schrijvende leven geworden, alsook het dankbaarste. Ik hoop (en vertrouw erop) dat mijn lezers het wachten de moeite waard zullen vinden.’

Hilary Mantel

Leesfragment

Ravage (I) - Londen, mei 1536

Als de koningin eenmaal is onthoofd loopt hij weg. Een sterk hongergevoel herinnert hem eraan dat het tijd is voor een tweede ontbijt, of misschien voor een vroeg middagmaal. De omstandigheden van deze ochtend zijn nieuw en er bestaan geen vaste regels waaraan we ons kunnen vasthouden. De ooggetuigen, die waren neergeknield omwille van de overgang van de ziel, gaan weer staan en zetten hun hoed weer op. De gezichten onder die hoeden staan geschokt.

Maar dan keert hij op zijn schreden terug om de beul te bedanken. De man heeft zich stijlvol van zijn taak gekweten, en hoewel de koning hem vorstelijk betaalt is het zaak om een welbetoonde dienst niet alleen met een buidel geld, maar ook met een schouderklopje te belonen. Dat weet hij, als iemand die ooit arm is geweest, uit ervaring.

Over deze auteur

Hilary MantelHilary Mantel

Hilary Mantel

Hilary Mantel was een buitengewoon veelzijdige auteur. Naast vele, vele andere belangrijke prijzen, ontving ze - vrij uitzonderlijk - tweemaal de Booker Prize.

Meer over deze auteur

Nieuwsgierig naar meer?

Graag houden we je in de toekomst op de hoogte van nieuwe boeken van Meridiaan Uitgevers; maar ook van auteursbezoeken: waar, wanneer, hoe laat; prijsvragen, ons loyalty program, en andere wetenswaardigheden. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Winkelwagen