‘Asked by the Financial Times earlier this month whether she believed in an afterlife, Mantel said she did, but that she couldn’t imagine how it might work. “However, the universe is not limited by what I can imagine,” she said.’

Wat Hilary Mantel hier zegt is zo ongelooflijk karakteristiek dat ik erom zou gniffelen als de aanleiding om dit voorbeeld aan te halen niet zo droevig was. Want het onvoorstelbare is gebeurd: Hilary Mantel is overleden, onverwacht, 70 jaar jong; de plannen voor een nieuwe woonstek en een nieuwe roman zullen bij plannen blijven.

‘We’ve lost a genius’, schreef J.K. Rowling terecht op Twitter. Of ze nu de wereld van Cromwell voor onze ogen tevoorschijn toverde, of het claustrofobische appartement in Djedda in Saoedi-Arabië, haar jeugd in het naoorlogse Engeland of de verbeelde moord op Margaret Thatcher, haar schrijftalent en verbeeldingskracht waren immens, haar subtiele gevoel voor humor verrukkelijk. We kunnen daarvan zó veel voorbeelden aanhalen hier, dat het beter is om te zeggen ‘maak kennis met haar werk, je krijgt er geen spijt van’.

Maar we hebben niet alleen een briljante auteur verloren, we hebben ook een groot mensch verloren. De Bookers, de talloze prijzen, de roem: Hilary was er volkomen tegen opgewassen. Ze verloochende nooit haar principes, ze was trouw aan haar uitgevers – het blíjft wonderbaarlijk dat ze geen seconde aarzelde bij het bericht dat ik samen met Carla de Jong een zelfstandige uitgeverij wilde oprichten, alsof dat niet een volstrekt riskante en onzekere zaak is – en als de omstandigheden het ook maar enigszins toelieten, kwam ze (weer) naar Nederland voor de promotie van haar werk. Ze was genereus, geïnteresseerd, uitstekend gezelschap, en ze was er ook altijd op uit om jonge mensen te spreken of toe te spreken en het vuur van de literatuur en het geschreven woord in alle facetten door te geven. Zoals Mathijs Deen me schreef: ‘Wat heeft zij veel gegeven, hè?'

Het is een enorm voorrecht haar zoveel jaren gekend te hebben en met haar gewerkt te mogen hebben, maar we zullen haar als mensch en als auteur intens missen.

Nelleke Geel, uitgever