Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de digitale leesgids 'De wereld van Thomas Cromwell'!
Aanmelden
 

De kat en de generaalEen grimmig, spannend verhaal, boeiend tot de laatste bladzijde

Nino Haratischwili

Direct kopen? Met liefde ingepakt!
Luisterboek
9789493305540 | Verschenen: 2024 |
€ 15,99
Paperback
9789493169210 | Verschenen: 2023 | Afmetingen: 12,5 x 20,5
€ 20,00
Hardback met stofomslag
9789025453329 | Verschenen: 2019 | Afmetingen: 12,5 x 20,5 cm
€ 34,99
Luxe paperback met code voor gratis e-book
9789493169210 | Verschenen: 2020 | Afmetingen: 20,5 x 12,5 x 4,6 cm
€ 24,99
E-book
9789025453336 | Verschenen: 2019 |
€ 9,99
Gesigneerde exemplaren. Zolang de voorraad strekt!

Een vermoorde Russische journaliste en een rechtszaak - de enige na twee Tsjetsjeense oorlogen - tegen leden van een Russische legereenheid zijn de twee elementen die Nino inspireerden tot het schrijven van De kat en de generaal.

Tsjetsjenië 1995: Noera is zeventien wanneer er een Russische legereenheid in haar dorp neerstrijkt. Het uitbreken van de Eerste Tsjetsjeense Oorlog verbrijzelt haar droom om later de benauwdheid van haar geboortegrond te kunnen ontvluchten.

Berlijn, 2016: een Russische oligarch, Alexander Orlow, die ‘de generaal’ wordt genoemd, is samen met zijn negentienjarige dochter Ada een nieuw leven begonnen in Berlijn. Maar met haar groeiende aantal vragen over zijn deelname aan de Tsjetsjeense Oorlog komen de herinneringen bij hem terug. Orlow beseft dat het verleden hem zal blijven achtervolgen en dat het tijd is voor de afrekening. En daar heeft hij de ‘de kat’ voor nodig, een eigenzinnige actrice van Georgische afkomst.

De schrijfster van Het achtste leven (voor Brilka), de roman die al zo'n 65.000 maal over de toonbank ging, is terug! Voor haar nieuwe roman duikt Haratischwili wederom in de geschiedenis, ditmaal die van Tsjetsjenië. Het was de moord op Anna Politkovskaja, de in 2006 vermoorde Russische journaliste, samen met het waargebeurde verhaal over een Russische legereenheid en hun verlof in een afgelegen Tsjetsjeens dorp, die haar inspireerden. De kat en de generaal brengt de afgronden in beeld die tussen de brokstukken van een Sovjetrijk in verval zijn ontstaan. Een psychologisch zeer geladen, duistere schuld-en-boeteroman.

 

EAN:
9789025453329
Uitvoering:
Gebonden, Paperback, Paperback met flappen, E-book
Aantal pagina's:
680 pagina's
Verschijningsdatum:
20 september 2019
Vertaler(s):
Elly Schippers en Jantsje Post

Reacties op dit boek

De kat en de generaal is een wervelende roman over schuld en boete, en over de (on)mogelijkheid af te rekenen met misdaden uit het verleden.’

VPRO-gids

De kat en de generaal werpt een meedogenloze, nauwkeurige blik op Rusland tijdens de omwenteling in de jaren negentig.’

Frankfurter Allgemeine Zeitung

‘Meteen kluistert Haratischwili je vast. In kleurrijke details brengt ze een nauwelijks bekende wereld tot leven en daarbinnen schetst ze terloops de historische wortels van het conflict.’

De Standaard

De kat en de generaal is een rijke roman die uitnodigt tot een diepe onderdompeling in – en wellicht meer begrip van – de recente geschiedenis van Tsjetsjenië.’

Elsevier Weekblad

Video

Nino Haratischwili over De kat en de generaal

Van de uitgever

Brief aan mijn lezers

‘Anna Politkovskaja, de in 2006 vermoorde Russische journaliste die vastbesloten was om de gruwelen van de Tsjetsjeense oorlogen aan het licht te brengen, bracht me op het spoor van het onderwerp voor mijn volgende roman. Ook las ik ergens over het verlof van een Russische legereenheid in een afgelegen Tsjetsjeens dorp tijdens de Eerste Tsjetsjeense Oorlog – en over hoe onder andere een 18-jarig meisje het slachtoffer werd van een dergelijk bizarre beslissing. Na zware strijd een verlof opleggen naast de woonplaats van de vijand, wie verzint zoiets? Het thema oorlog houdt me al heel lang bezig, maar dit verhaal bood me nog weer een nieuw perspectief over de krankzinnigheid ervan.

Onderzoek doen in Tsjetsjenië in klassieke zin was natuurlijk niet mogelijk, het is een dictatuur, een visum verkrijgen was al een hele klus. Maar ik wilde toch een indruk krijgen van de sfeer, ik wilde weten wat ik daar zou zien en aantreffen. Het was een heel zonderlinge ervaring. Geweldig gastvrije mensen ontmoette ik, maar men is ook bang. Het verleden is volstrekt taboe, daar kan niet over worden gesproken; sporen van de oorlog zijn zoveel mogelijk uitgewist, en alles lijkt één grote theatercoulisse op een nieuw, schoongeveegd podium – in blinkend neonlicht.’

 

Nino Haratischwili

Leesfragment

1994 | Noera

Ze keek naar de lucht. Door het dichte wolkendek zag ze een akelig felle cirkel. Ze had het gevoel dat ze dwars door het verblindende wit de gloeiende botten zou kunnen zien, als ze maar lang genoeg bleef turen, als ze het maar verdroeg dat haar netvlies vlam vatte. Maar ze wendde haar blik af, de lucht was in een paar seconden betrokken en de wolken dreven de mist de bergkloof in.

Weer die minachtende blikken toen ze het marktplein op liep, ze werd achtervolgd door gefluister. Ook de kleverige gele hagedissenblikken van de oude vrouwen brandden op haar huid. Ze waren vast weer over haar aan het roddelen omdat ze zonder hoofddoek door het dorp liep.

Over deze auteur

Nino HaratischwiliNino Haratischwili

Nino Haratischwili

Nino Haratischwili (1983, Tbilisi) is romancier, toneelschrijver en regisseur. Van Het achtste leven (voor Brilka) zijn in Nederland al zo'n 90.000 exemplaren verkocht. Voor haar gehele oeuvre heeft ze in 2019 de Schillerpreis gekregen.

Meer over deze auteur

Nieuwsgierig naar meer?

Graag houden we je in de toekomst op de hoogte van nieuwe boeken van Meridiaan Uitgevers; maar ook van auteursbezoeken: waar, wanneer, hoe laat; prijsvragen, ons loyalty program, en andere wetenswaardigheden. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Winkelwagen