Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de digitale leesgids 'De wereld van Thomas Cromwell'!
Aanmelden
 

Praat met mijDe Nederlandstalige editie is nu verschenen, bijna twee maanden voor de Engelstalige editie!

T. C. Boyle

Direct kopen? Met liefde ingepakt!
Luxe paperback
9789493169364 | Verschenen: 2021 | Afmetingen: 12,5 x 20,5
€ 24,99
E-book
9789493169395 | Verschenen: 2021 |
€ 12,99

Ons bewustzijn is het allerbelangrijkst. We zijn altijd aanwezig, en taal is wat ons daarbij voortdrijft. Andere dieren moeten oppassen als ze bij ons in de buurt komen. Maar ook zij hebben hun bewustzijn - ze kunnen ons er alleen niet over vertellen.

Sam is een jonge chimpansee. Hij wordt getraind om te communiceren met mensen in het kader van een wetenschappelijk experiment. Een jonge academicus, Guy Schemerhorn, leidt het onderzoek. Na een optreden in een populaire tv-show waarin ook Sam zijn opwachting maakt, wil studente Aimee bij het leven van Sam en Guy betrokken raken. Tot dat moment trok dat van haar als een dwarrelend herfstblaadje aan haar voorbij, doelloos en ongrijpbaar. Het lukt: ze wordt verzorgster van Sam. En de vriendin van Guy.

 

Onvermijdelijk beginnen de zaken echter fout te gaan. De fondsen raken op, Sam wordt groot en onhoudbaar sterk en de verhoudingen tussen hem en zijn verzorgers beginnen te schuiven. Hij boekt zeker ook vooruitgang in het communiceren, maar de kwestie over bewustzijn en zelfbewustzijn dringt zich ook aan de lezer steeds dwingender op, tegelijk met de vraag ‘wat maakt ons menselijk?’ 

 

T.C. Boyle stelt in Praat met mij zoals in al zijn romans altijd de goede vragen, ook dit keer weer verpakt in een verrukkelijk verhaal. Boyle schrijft met veel verbeeldingskracht, scherpte en satire over de hoop, dromen én de tekortkomingen van de mens.

EAN:
9789493169364
Uitvoering:
Paperback met flappen, E-book
Formaat:
12,5 x 20,5 cm
Aantal pagina's:
352 pagina's
Verschijningsdatum:
5 april 2021
Vertaler(s):
Kees Mollema
Omslagontwerp:
Nanja Toebak, naar een idee van Peter Hassiepen

Reacties op dit boek

'Uw geld terug als u nergens luidop lacht!'

Humo

'Een beestachtig sterke roman over mens-dierrelaties, inclusief chimpanseestem.'

VPRO Boekengids

'A very good read.'

NRC Handelsblad

'T.C. Boyle is uniek in de wereldliteratuur. Ieder boek, ieder verhaal, begint met goede bedoelingen en eindigt in volslagen chaos. Een desillusie voor alle idealisten, maar o zo menselijk.'

Anthoni Fierloos, Boekhandel Paard van Troje, Goes

Video

T.C. Boyle over Praat met mij

Van de uitgever

Brief aan mijn lezers

‘Ons bewustzijn is het allerbelangrijkst. We zijn altijd aanwezig, borrelend van de ideeën, gedachten, wensen, en taal is wat ons daarbij voortdrijft. Andere dieren moeten op hun tellen passen als ze bij ons in de buurt komen. Veel van hen eindigen in een pan, op een barbecue of platgereden onder onze banden.

Maar ook zij hebben hun bewustzijn, hun eigen kijk op de wereld, even hartstochtelijk als de onze – ze kunnen ons er alleen niet over vertellen. Maar stel dat ze dat wel konden? Stel dat we ze onze taal konden leren? Stel dat ze de woorden spreken die wij niet willen horen?’

 

T.C. Boyle

Leesfragment

To tell the truth

Studeren deed ze niet. Ze zou móéten studeren, dat was ze ook van plan, en daar kon ze elk moment mee beginnen. Maar eerst moest ze wachten tot de plaat was afgelopen – de nieuwe Talking Heads, met de zwaar op de bas leunende uitvoering van ‘Take Me to the River’, waarvan ze maar geen genoeg kreeg – en langs alle zenders op de tv klikken, terwijl ze de dagelijkse dosis natriumguanylaat, geautolyseerd gistextract en geklaard kippenvet van haar Top Ramen binnenkreeg, zo ongeveer het enige wat ze de laatste tijd at. Het was goedkoop en snel klaar, en dat was het enige wat telde.

Niet dat ze er gelukkig mee was – ze wist dat ze beter moest eten, maar ze had al weken niets gekookt wat ook maar een beetje gezond was, en die ene keer was het pasta geweest, met rode saus uit een potje, vergezeld van een beetje ijsbergsla en een paar augurken. Waren augurken gezond? Ze voorkwamen scheurbuik, had ze ergens gelezen. Columbus nam ze om die reden mee aan boord van de Niña, de Pinta en de Santa Maria, maar goed, ze zat niet op een schip op zee maar in haar studentenflatje, en tijd was een probleem. En wilskracht. Werk, studeren, werk, studeren – het was alsof ze verwoed peddelde op een hometrainer, maar nergens heen ging.

Over deze auteur

T. C. BoyleT. C. Boyle

T. C. Boyle

T. Coraghessan Boyle (1948, Peekskill, New York) behoort tot de grote Amerikaanse schrijvers van nu. Hij heeft vele romans geschreven, nog meer korte verhalen, en vele, vele prijzen gewonnen in de loop van zijn leven, waaronder de PEN/Faulkner Award, de Robert Kirsch Award, en de Lifetime Achievement Award. 

Meer over deze auteur

Nieuwsgierig naar meer?

Graag houden we je in de toekomst op de hoogte van nieuwe boeken van Meridiaan Uitgevers; maar ook van auteursbezoeken: waar, wanneer, hoe laat; prijsvragen, ons loyalty program, en andere wetenswaardigheden. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Winkelwagen